Προληπτική Οδοντιατρική
Η προληπτική οδοντιατρική είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που εστιάζει στην πρόληψη και αποτροπή της εξέλιξης των νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας μέσω διαδικασιών και καθημερινών πρακτικών όπως :
– Καθοδήγηση για σωστή στοματική υγιεινή μέσω εκμάθησης τεχνικών βουρτσίσματος στο ιατρείο.
– Οδοντιατρικός καθαρισμός και στίλβωση, όπου αφαιρούνται από τα δόντια εναποθέσεις όπως πέτρα, πλάκα και χρωστικές.– Φθορίωση για πρόληψη της τερηδόνας.
– Προληπτικές εμφράξεις – sealants στα πίσω δόντια. Τοποθετείται μια πολύ λεπτή επίστρωση σύνθετης ρητίνης στις ανατομικές σχισμές και οπές των πίσω δοντιών χωρίς καθόλου τρόχισμα με σκοπό την αποφυγή του τερηδονισμού τους.
– Κλινική και ακτινογραφική εξέταση για τον έλεγχο της στοματικής υγείας και την ανακάλυψη αρχόμενων τερηδόνων.
- Τι είναι και σε τι διαφέρουν η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;
Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβες στους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών ( τα ούλα, τον περιοδοντικό σύνδεσμο, την οστεΐνη και το οστό που περιβάλλει το κάθε δόντι).
‘Οταν η φλεγμονή αφορά μόνο τα ούλα ονομάζεται ουλίτιδα και θεωρείται αναστρέψιμη βλάβη.
Η φλεγμονή που επεκτείνεται και στους υπόλοιπους ιστούς του περιοδοντίου ονομάζεται περιοδοντίτιδα και είναι μη αναστρέψιμη βλάβη. Παρουσιάζεται καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια, δημιουργία θυλάκων, κινητικότητα των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια τους.
Η περιοδοντίτιδα προέρχεται πάντα από εξέλιξη της ουλίτιδας. Εάν εμφανίσετε ουλίτιδα και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποφευχθεί.
Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορούν να υπάρχουν και να εξελίσσονται δίνοντας ήπια συμπτώματα και πολλές φορές χωρίς πόνο. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι:
– Αιμορραγία όταν βουρτσίζετε ή αγγίζετε τα ούλα.
– Αλλαγή χρώματος, τα ούλα γίνονται πιο ερυθρά ή κυανέρυθρα.
-Αλλαγή σχήματος. Τα ούλα μπορεί να φανούν παχύτερα από το κανονικό, ενώ οι μεσοδόντιες θηλές (τα ούλα μεταξύ των δοντιών) να χάσουν το χαρακτηριστικό τριγωνικό τους σχήμα και να εμφανίζονται αποστρογγυλεμένες ή εξελκωμένες.
– Υποχώρηση ή πρήξιμο των ούλων.
– Κινητικότητα των δοντιών.
– Εμφάνιση πύου όταν πιέζετε τα ούλα.
– Αμβλύς πόνος ή αίσθηση βάρους που σας κάνει να θέλετε να “σκαλίσετε” την περιοχή.
– Απόστημα.
Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας
Τι προκαλεί ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα
Η αιτία είναι τα μικρόβια της οδοντικης πλάκας όταν η στοματική υγιεινή δεν είναι επαρκής.
Παράγοντες που επηρεάζουν είναι:
– Κακότεχνες προσθετικές εργασίες ή σφραγίσματα
– Ορμονικές μεταβολές (εφηβεία, έμμηνος κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), όπου τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση φλεγμονής.
– Διαβήτης
– Φάρμακα.
– Κάπνισμα.
– Ηλικία
– Στρες.
– Διατροφή. Μπορεί να τροποποιήσει την αντίδραση του οργανισμού
– Διάφορες ασθένειες (σκληροδερμία,AIDS, ακοκκιοκυταραιμία, κυκλική ουδετεροπενία, κ.α.).
Είναι μεταδοτική η περιοδοντίτιδα;
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου. Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ συντρόφων και μελων της ίδιας οικογένειας.
Μπορεί η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα να επηρεάσουν την γενική υγεία;
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των παθήσεων του περιοδοντίου και της γενικής υγείας. Το μικροβιακό φορτίο καθώς και η φλεγμονή που εμφανίζεται στην περιοδοντίτιδα μπορεί να ευθύνεται για τον συσχετισμό.
Διαβήτης.
Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης ευνοεί την εκδήλωαη περιοδοντίτιδας. Φαίνεται όμως ότι η σχέση είναι αμφίδρομη καθώς έχει βρεθεί ότι η ύπαρξη περιοδοντίτιδας δυσκολεύει τον έλεγχο του διαβήτη.
Καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η περιοδοντική νόσος μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (πχ. ασθενείς με βαλβιδοπάθεια).
Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η φλεγμονή εξαιτίας της περιοδοντίτιδας συνδέεται με την αθηροσκλήρωση και ως εκ τούτου με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Αναπνευστικές παθήσεις.
Τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορούν να περάσουν στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία ή να επιδεινώσουν ήδη υπάρχουσες πνευμονοπάθειες.
Άλλες παθήσεις.
Άλλες καταστάσεις που έχουν συσχετισθεί με την περιοδοντίτιδα είναι η αύξηση των ποσοστών των πρόωρων τοκετών και των αποβολών.
Επίσης σύμφωνα με έρευνες άντρες με περιοδοντίτιδα έχουν κατά 49% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των νεφρών και κατά 54% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.
Τι μπορώ να κάνω για να μην πάθω ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα
Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης.
Το σωστό βούρτσισμα και καθαρισμός μεσοδοντίων σε συνδυασμό με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε την απουσία ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου και να διατηρήσετε το χαμόγελο σας.
Πως μπορεί να θεραπευτεί η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ευαισθητοποίηση του ασθενή και η τήρηση σχολαστικής στοματικής υγιεινής.
Επιπλέον στην περίπτωση της ουλίτιδας τις περισσότερες φορές αρκεί ο οδοντιατρικός καθαρισμός. Μπορεί να χρειασθεί αντιβιώση πχ.στην περίπτωση νεκρωτικής ουλίτιδας ή αφαίρεση των κακότεχνων οδοντιατρικών εργασιών που προκαλούν πρόβλημα.
Στην περιοδοντίτιδα η αντιμετώπιση μπορεί να είναι – συντηρητική: υποουλικές αποξέσεις που στοχεύουν στην εξυγείανση και μείωση των περιοδοντικών θυλάκων.
– χειρουργική: ουλεκτομή,απόξεση με κρημνό, αναγεννητικές τεχνικές με χρήση μοσχευμάτων.